Marcajele pentru verighetele din platina

Platina este unul dintre materialele pretioase cele mai scumpe folosit pentru realizarea verighetelor din aur, inelelor de logodna si a altor bijuterii. Durabilitatea sa, finisajul alb natural si densitatea crescuta sunt aspectele care o fac dorita atat in inelele pentru femei, cat si in cele pentru barbati. Totusi, inelele de platina difera in ceea ce priveste calitatea si puritatea, asadar este important sa examinam atent fiecare bijuterie facuta din acest metal pretios si sa vorbim cu un bijutier de incredere, inainte de a o cumpara. Facand acest lucru, te vei asigura ca ai cumparat o bijuterie de care te vei putea bucura pentru vesnicie.

Marcajele verighetelor de platina

Localizeaza marcajul de pe spatele unei verighete. Acesta ar trebui sa se afle pe interiorul verighetei si afiseaza puritatea platinei. Acest marcaj este o metoda sigura prin care se arata ca bijuteria ta este facuta din platina.

– este posibil sa ai nevoie de o lupa pentru a vedea gravura fina pe un inel mic.

– daca nu exista marcaj, inelul nu este din platina sau este facut cu mai putin de 50% material pur, ceea ce nu poate fi considerat ca platina.

Uita-te dupa un simbol care indica platina. Tipul si prezenta simbolului depinde de tara de provenienta. Uneori poti gasi doar cuvinte sau numere in locul unui simbol.

– In USA, vei vedea un simbol sub forma de casa (un triunghi deasupra unui dreptunghi) sau simplu, o combinatie de litere si numere.

– In India, simbolul ia forma unui P mare, urmat de un t mic si numerele 950.

– In China, vei gasi literele Pt, impreuna cu alte caractere chinezesti.

– In Japonia, vei gasi „Pt”, urmat de 850, 900, 950 sau 999.

Uita-te cu atentie la literele si numerele date de marcajul de platina. Literele vor arata ca inelul este facut din platina, in timp ce numerele vor indica puritatea materialului. 1000 inseamna platina pura la cantarire.

– daca sunt litere, acestea vor fi sub forma PT, PLAT sau PLATINUM, ceea ce indica ca verigheta are cel putin 95% platina.

– numarul (850, 900 sau 950) indica daca verigheta este facuta din 85%, 90% sau 95% platina pura. Restul procentajului este reprezentat de un metal folosit pentru a creste durabilitatea platinei.

Va recomandam verighete in Bucuresti de la MagazinulDeVerighete.ro

Aliajul cu care este amestecat platina

Determina din ce fel de aliaj este facuta o verigheta prin intelegerea marcajelor si discutia cu bijutierul. Un aliaj este reprezentat de un mix de doua sau mai multe metale, in acest caz folosite pentru a face platina mai tare. Un comerciant serios afiseaza la verighetele din platina si aliajul din care sunt facute, impreuna cu procentul de metal pur. Astfel, avem:

– 950PLAT: in mod tipic, acesta se mixeaza cu cobalt, cupru, iridiu, paladiu, rutheniu, tungsten, in suma a 5% din aliaj.

– 900PLAT: va fi, in mod normal, mixat cu iridiu sau paladiu. Uneori va fi listat ca si IRIDIPLAT pentru a indica 100 de parti de iridiu si 900 parti platina.

– 850PLAT: va fi in aliaj cu paladiu. Pentru mixajele care sunt mai jos de atat, de obicei va fi marcat si metalul celalalt, impreuna cu cantitatea pe care o reprezinta. Ex: 585PLAT415PALL.